Confidenţialitate

Vaccinul anti-COVID, transportat în containere folosite pentru a duce tonul proaspăt în Japonia | AUDIO

Firma care se ocupă de transportul vaccinului anti-COVID este o companie care a revoluționat transportul alimentelor înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

Compania Thermo King lucrează cu guverne, firme farmaceutice și de logistică pentru a se asigura că vaccinurile sunt păstrate la rece. Pentru ca acest lucru să se întâmple, firma a reutilizat containere folosite în mod obișnuit pentru transportul tonului proaspăt în Japonia, care necesită condiții similare de frig.

Tonul trebuie depozitat la -60 grade Celsius pentru a-și menține calitatea și nuanța de roșu intens când ajunge la supermarketuri și restaurante, spune președintele companiei pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Vaccinul împotriva coronavirusului produs de Pfizer și BioNTech trebuie depozitat la -70 grade Celsius în timpul transportului.

Pentru transportul vaccinului au fost făcute totuși câteva modificări: a fost adăugată o izolație suplimentară și reglat sistemul de refrigerare, astfel încât să poată fi și mai rece. Fiecare container de 20 de metri lungime poate transporta 300.000 de doze de vaccin Pfizer.

Experții în logistică spun că menținerea la rece a vaccinurilor este una dintre principalele probleme în distribuirea lor în întreaga lume.

Tehnologia nu este ieftină. Imperial College din Londra constată că o mare parte din cheltuielile programelor de vaccinare provin din cerințele lanțului rece, care pot reprezenta până la 80% din costurile totale.

13dec-14 Dana REL transport vaccin Covid

  • Dana Achim