Confidenţialitate

Vaccinul anti-Covid ce oferă protecție și împotriva Omicron va fi disponibil și pentru cei care se vaccinează pentru prima dată

Noua formulă a vaccinului COVID-19, adaptat pentru a oferi protecție și împotriva noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2, va fi disponibilă și pentru schema de vaccinare inițială, anunță Ministerul Sănătății.

„În urma deciziei Comitetului Național de Vaccinologie, în mod similar cu alte țări europene, noul vaccin COVID-19 (COMIRNATY ORIGINAL / OMICRON BA.4-5-Pfizer BioNTech) va fi disponibil începând de vineri, 27 ianuarie 2023, și pentru persoanele care doresc să se vaccineze pentru prima dată. Până în prezent, acest tip de vaccin era folosit doar la revaccinare, pentru persoanele cărora li se administrase schema primară de vaccinare împotriva COVID-19”, anunță ministerul, printr-un comunicat.

Noul vaccin de la Pfizer BioNTech este adaptat pentru a oferi o protecție mai largă față de tulpina originală și față de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5. Acesta oferă protecție mai ales împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii, arată specialiștii în sănătate.

Noul vaccin împotriva COVID-19 este disponibil la medicii de familie sau în centrele de vaccinare.

Lista centrelor de vaccinare este disponibilă pe pagina web a Ministerului Sănătății.

Foto: Shutterstock

Citește și: Mișcarea „sângelui pur”, generată de dezinformările despre vaccinurile anti-COVID. Unii oameni cer bănci de sânge dedicate persoanelor nevaccinate | AUDIO