Confidenţialitate

Vaccinarea persoanelor infectate se poate realiza și după vindecarea de COVID-19

Vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar vaccinarea acestora se poate realiza după vindecare, a transmis, vineri, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Conform prevederilor, în cazul în care o persoană este confirmată pozitiv COVID-19 după administrarea primei doze de vaccin, aceasta va putea să fie vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără a fi necesară reluarea primei doze.

„Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă”, a mai transmis, vineri, CNCAV.

În ceee ce privește vaccinul anti-COVID produs de compania Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă.

În situația în care o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm, nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

CNCAV a venit și cu o precizare în cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19. Astfel, persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin modalitățile deja cunoscute pentru programarea inițială.

„Pentru situațiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental, la mai puțin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel”, au mai transmis autoritățile.