Confidenţialitate

Vaccinarea cu anumite loturi AstraZeneca, suspendată temporar în mai multe țări europene

După Danemarca, mai multe țări au oprit vaccinarea cu serul produs de Astra Zeneca, după ce au fost semnalate probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți.

Este o măsură preventivă, pentru a investiga dacă se poate vorbi de o legătură între administrarea vaccinului şi reacţiile adverse. Pentru moment, nu există dovezi cu privire la o corelație între vaccinare și aceste efecte.

De exemplu, în Italia, Agenția pentru Medicamente a interzis utilizarea la nivel național a unui anume lot ABV2856.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a menționat, într-o intervenție la postul Antena 3, că România nu a primit doze din lotul respectiv.

Decizii similare au fost luate și în Norvegia, Estonia, Letonia, Lituania și Luxemburg, anunță presa internațională.

”Facem o pauză în Norvegia în vaccinarea cu AstraZeneca, timp în care aşteptăm informaţii suplimentare. Este o măsură de precauţie”, a anunţat un oficial al Institutului norvegian de Sănătate Publică.

Specialiştii spun că problemele de coagulare a sângelui nu fac parte din efectele secundare cunoscute ale vaccinului, iar investigaţiile continuă pentru a elimina orice posibilă legătură.

În cazul Danemarcei, nu este vorba despre blocarea unui anume lot, ci de întregul proces de vaccinare cu AstraZeneca timp de 14 zile.

Săptămâna trecută, Austria a suspendat tot preventiv vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia.

Vaccinul a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie, care au spus că vaccinul este eficient şi sigur de utilizat.