Confidenţialitate

Vaccinarea copiilor a început. Vladimir, 15 ani: Am ales să mă vaccinez pentru că vreau să trăiesc normal | AUDIO

Miercuri a început vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, iar serul folosit este cel de la Pfizer/Biontech. Copiii trebuie să fie însoţiţi la vaccinare de un adult.

Vladimir are 15 ani, locuiește în Capitală și a ales să se vaccineze împotriva coronavirusului. De ce?

„Am ales să mă vaccinez pentru că vreau să trăiesc normal, m-am săturat să port două măști pe stradă. Mi-a fost dor să stau peste noapte la prieteni, de exemplu mie îmi place foarte mult să mă dau pe skateboard și ies cu grupulețul meu, numai că e chinuitor să stau cu mască, să nu pot să stau destul timp.”

Spune că nu i-a fost frică, iar decizia a luat-o după ce s-a documentat singur despre acest vaccin produs de Pfizer și Biontech.

„Pe de o parte au fost foarte multe persoane și totuși n-a fost coadă, este organizat foarte bine, e eficient. Vorbisem cu un doctor înainte care face o scurtă istorie medicală și deduce dacă poți sau nu să te vaccinezi, de cele mai multe ori poți, după aceea de duci să te vaccinezi și mai stai 15 minute într-o sală.”

Copiii între 12 și 15 ani se pot vaccina la aceleaşi centre de vaccinare ca adulţii. Părinţii le pot face programare în platformă sau se pot prezenta direct la centru.

De reținut, trebuie să fie însoţiţi la vaccinare de un adult. Acesta poate fi şi un bunic. Trebuie întâi ca părinţii să descarce şi să semneze formularul în care declară că sunt de acord cu imunizarea.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă:

„Pentru a ușura tot procesul, există în momentul de față posibilitatea de a descărca și formularul de triaj medical și formularul de consimțământ informat de pe platforma Ro vaccinare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Testele clinice au arătat că vaccinul Pfizer Biontech este 100 la sută sigur și eficient. Autoritățile spun că în următoarea perioadă vor porni şi o campanie de informare în rândul elevilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Mihai Bucureșteanu

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea