Utilizatorii sistemului de operare Windows XP risca sa devina tintele atacurilor cibernetice

Microsoft suspendă, de astăzi, suportul tehnic și update-urile de securitate pentru calculatoarele care funcționează cu XP.

Microsoft a decis să suspende suportul tehnic şi update-urile de securitate pentru calculatoarele care funcţionează cu XP, pentru a se preocupa de noile versiuni.

Deși sistemul de operare a fost lansat în urmă cu 13 ani, Windows XP este instalat în continuare pe 3 din 10 calculatoare din toată lumea.

Astfel, utilizatorii devin, de astăzi, vulnerabili la viruși și atacuri cibernetice.

În România, peste 75 dintre calculatoarele instituțiilor publice funcționează cu acest sistem de operare. În lipsa acestor update-uri, datele confidențiale a milioane de români ar putea fi în pericol.

Nici programele antivirus nu vor mai putea oferi protecţie completă.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a semnalat această problemă încă de acum două luni. Ministrul pentru Societatea Informațională spunea recent că așteaptă o propunere financiară de la Microsoft. Răzan Cotovelea e convins că până atunci nu se va întâmpla nimic cu acele PC-uri care folosesc Xp.

Cu aceeași problemă s-au confruntat și Marea Britanie sau Olanda. Guvernele au plătit milioane de euro celor de la Microsoft pentru a prelungi cu un an suportul tehnic pentru Windows XP.