Confidenţialitate

Dezabonarea de la serviciile prin cablu, dificilă

Utilizatorii de televiziune, internet fix şi telefonie mobilă întâmpină fel de fel de probleme când doresc să renunțe la abonamente.

Costurile dezabonărilor sunt foarte ridicate, iar procesul este atât de complicat, încât mulţi clienţi abandonează ideea, a constatat Consiliul Concurenţei.

Instituţia a identificat şi clauze posibil abuzive în contractele furnizorilor de servicii multiplay încheiate cu persoane fizice, printre care modalităţile de contactare a furnizorilor care sunt greu accesibile.

Dacă în unele cazuri utilizatorii se pot adresa fie prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fie printr-o cerere completată într-unul din punctele de lucru, există şi furnizori care nu menţionează modalitatea de adresare în situaţia dezabonării.

Peste 80% dintre cei care şi-au schimbat furnizorul de servicii multiplay spun că nivelul costurilor este unul ridicat, iar din acest motiv, mai mult de jumătate dintre ei au renunțat.

Există dificultăţi şi în procesul de abonare, instalarea şi activarea serviciilor poate dura între 30 – 90 zile și chiar mai mult, asta pentru că furnizorii cer mai întâi semnarea contractului şi abia pe urmă verifică dacă există infrastructura necesară sau soluţia tehnică la locaţia clientului.

Dacă în cazul dezabonării, site-urile nu menționează care e procedura de urmat, pentru abonare există o secţiune dedicată si uşor vizibilă.

Posesorii de pachete de servicii se mai confruntă si cu alte probleme, respectiv renunţarea la una din componentele pachetului atrage după sine renunţarea la întregul pachet.

Mai mult, dacă nu achită unul dintre servicii, aceștia se pot afla în situația de a fi deconectați de la toate celelate.

În ceea ce priveste clauzele abuzive, autoritatea de concurenţă menţionează faptul că abonatului i se cer despăgubiri și penalități mari în cazul dezabonării anticipate.

Costurile mari de dezabonare descurajează schimbarea furnizorului, și afectează mobilitatea clienţilor.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.