USR va sesiza CCR dacă funcționarii publici își vor putea angaja rudele

Uniunea Salvați România anunță că va sesiza Curtea Constituțională dacă Parlamentul va adopta în cele din urmă ultimele modificări aduse codului penal în ceea ce privește conflictul de interese.

Deputații din comisia juridică au stabilit, marți, că funcționarii publici vor avea voie să-și angajeze rudele. În plus, din lege a fost eliminat conflictul de interese. Acesta a fost înlocuit cu sintagma «folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane».

S-a dat liber la nepotism – spune deputatul USR, Stelian Ion. El avertizează că primarii nu vor mai fi trași la răspundere dacă acordă contracte din bani publici membrilor familiei.

”Consecința foarte gravă este aceea că toate persoanele care sunt cercetate pentru săvârșirea acestei infracțiuni (n.r. conflict de interese) vor fi scoase de sub acuzație. Consecința pentru viitor este că se dă liber nepotismului. Primarii, toți funcționarii publici vor putea încheia acte, contracte cu persoane apropiate, cu parteneri, foști parteneri de afaceri, cu foști angajați cu firme ale unor rude, ale soției, ale cumnatului, fără absolut nicio problemă, dacă vor dovedi că acest contract este în interes public.(…) În momentul în care acest text va fi adoptat în plen, pregătim o excepție de neconstituționalitate pentru a ataca acel text la Curtea Constituțională”, a spus deputatul USR, Stelian Ion.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Modificările legislative privind redefinirea conflictului de interese urmează a fi supuse votului final, în Camera Deputaților.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS