Confidenţialitate

USR PLUS susţine că asupra secretarilor de stat de la PNL s-ar face presiuni să participe la şedinţa de guvern

USR PLUS susţine că asupra secretarilor de stat de la PNL din ministerele conduse de reprezentanţii Uniunii s-ar face presiuni pentru a participa la şedinţa de guvern de miercuri seară.

Formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș transmite, într-un comunicat, că reprezentarea unui minister poate fi delegată doar de către ministru, prin ordin scris.

“USR PLUS ia act de ameninţările asupra secretarilor de stat PNL din ministerele conduse de miniştri USR PLUS de a se prezenta la şedinţa de guvern. Reprezentarea unui minister, conform legii, este atributul ministrului şi poate fi delegată doar de către acesta prin ordin scris. Facem apel la şeful Executivului să nu pună oamenii în situaţia de a încălca legea prin uzurparea de calităţi oficiale”, precizează Uniunea.

USR PLUS a decis că nu va participa la şedinţa de guvern de la ora 19,00, a anunţat vicepremierul Dan Barna, copreşedintele formaţiunii. El a spus că USR PLUS a decis convocarea unei şedinţe a coaliţiei de guvernare pentru joi, de la ora 10.00.

“Evenimentele politice din şedinţa de guvern şi declaraţiile care au urmat arată cât de important este un astfel de program pentru România şi cât de importantă este, în egală măsură, funcţionarea acestei coaliţii. Fapt pentru care am discutat cu colegii din conducerea partidului şi am decis să nu participăm în această seară la şedinţa de guvern prevăzută la ora 19,00 şi să convocăm mâine dimineaţă, la ora 10,00, o şedinţă a coaliţiei, pentru că trebuie să luăm o decizie şi despre acest program (“Anghel Saligny” – n.r.) şi despre modalitatea în care putem să mergem mai departe. În acest context, şedinţa coaliţiei de mâine dimineaţă va fi cea care va defini cum vom proceda în continuare, în această seară urmând să avem, bineînţeles, o şedinţă a Biroului Naţional”, a afirmat Barna la Parlament.

Potrivit reprezentanţilor Guvernului, şedinţa de la Palatul Victoria stabilită pentru ora 19,00 se desfăşoară conform programului anunţat iniţial.

Dimineață, în ședința de guvern, premierul ar fi încercat să adopte o ordonanță cu programul „Anghel Saligny”, în ciuda opoziției USR PLUS.

Programul de Investiții „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3, are o valoare de 50 de miliarde de lei. Ar urma să fie destinat localităților rurale pentru apă curentă, canalizare și gaze – dar liderii USR-PLUs susțin că, fără criterii de acordare și fără o supraveghere a modului în care se folosesc banii, va fi un urmaș al celebrelor programe PSD – PNDL prin care sume importante erau acordate primarilor. USR-PLUS a transmis 10 amendamente pentru a accepta acest program.

Între prevederi, modul în care se cheltuiesc banii să fie verificat ca în cazul fondurilor europene.