USR, plan pentru guvernare: Modificări la impozitarea muncii, pilonul de pensii și sănătate

USR și-a făcut public programul cu care vrea să participe în alegeri. Se poziționează ca partid de centru-dreapta modern – o sinteză între liberalismul european și puterea comunitătilor.

Programul conține 5 mari principii de guvernare, un plan de acțiune în viitorul imediat și 10 pachete de politici publice. Până la alegeri, însă, programul echipei lui Dan Barna trebuie să câștige referendumul intern.

În documentul programatic se arată că ”USR este partidul nou, anti-sistem, care coagulează energiile celor care vor cu adevărat o schimbare, care se implică în viața publică”.

Cei de la USR propun și zece pachete de politici economice. Printre acestea se numără reducerea graduală a impozitării muncii astfel încât salariul minim să nu mai fie taxat, păstrarea cotei unice și trecerea rapidă la moneda euro. De asemenea, desființarea pensiilor speciale și accelerarea tranziției de la pilonul 1 de pensii către piloanele 2 și 3.

În ceea ce privește Sănătatea, USR promite că va da dreptul fiecărui român de a-și alege propriul asigurator de sănătate, un sistem similar cu cel al asigurărilor pentru mașini.

Nu în ultimul rând, Uniunea anuntă susținerea unei legi a parteneriatului civil între persoane de același sex, reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 și implementarea initiativei Fără penali în funcții publice.

Poziționarea USR ca partid de centru-dreapta urmează să fie decisă prin intermediul unui referendum online care va debuta pe 1 februarie și va dura vreme de 10 zile.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS