Confidenţialitate

Deputat USR: „Olguța Vasilescu minte. Are cont la Pilonul II”

USR o acuză pe Olguța Vasilescu că minte când susține că nu se numără printre contributorii la Pilonul II de pensii. Deputatul Cristian Seidler a prezentat public confirmarea că ministrul Muncii are un astfel de cont individual.

Toate premisele legale conduceau, oricum, la concluzia că un astfel de cont există, fie că ministrul Muncii știe de el, fie că nu.

Legea privind fondurile de pensii administrate privat, votată în 2004 inclusiv de grupul PRM din care Olguța Vasilescu făcea parte, nu lasă loc de ambiguități. Cine avea în 2008 mai puțin de 35 de ani – iar Olguța Vasilescu abia împlinise 33 de ani -, fie alegea un fond de pensii până în februarie, fie era repartizat aleatoriu din luna mai a acelui an.

Zece ani mai târziu, ca ministru al Muncii, Olguța Vasilescu spune într-un interviu la Antena 3 că, dimpotrivă, ar fi fost în categoria celor cu vârste între 35 și 45 de ani, care puteau opta dacă direcționează o parte a CAS spre pilonul II.

„Eu, de exemplu, am avut posibilitatea, pentru că eram exact la limită de vârstă când a apărut legea, să optez dacă merg și la pilonul II de pensii și am optat doar pentru Pilonul I de pensii al statului”, a reluat ministrul Muncii, public de această dată, o afirmație făcută anterior într-o întâlnire cu ușile închise.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puterea propriului exemplu e folosită în contextul în care Guvernul nu a renunțat la ideea de modifica legea care reglementează administrarea acestor bani în Pilonul II. Varianta avansată de Olguța Vasilescu este aceea a opțiunii de a păstra banii într-un fond administrat privat sau de a-i muta la Casa de Pensii Publice, la Pilonul I.

Argumentul că însuși ministrul nu este titularul unui cont la pilonul II este demontat de deputatul USR Cristian Seidler.

„Pentriu că al dânsei cod numeric personal este public, am verificat la una dintre societățile care administrează pensii private, având dânsșii pe site un motor de căutare pe bază de CNP, unde se poate afla  – persoana care se află în spatele acelui cod numeric personal are sau nu Pilonul II de pensii la acea societate? Răspunsul a fost că are”, spune Cristian Seidler.

Deputatul USR este de părere că ministrul Muncii s-a dat ca exemplu cu un scop politic bine definit. „Doamna ministru minte și folosește această minciună ca formă de propagandă pentru o măsură pe care, deși o neagă, de fapt o pregătește. Declarația că Guvernul pregătește măsuri pentru ca oamenii să poată opta pentru Pilonul II de pensii mi-a adus aminte de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria. Tot așa, spuneau că populația va avea obligația să opteze dacă vor să rămână contributori și la Pilonul II sau nu. Cert este că această opțiune a dus în câțiva ani la desființarea a ceea ce la noi se numește Pilonul II de pensii”, spune el.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: www.NN.ro