Confidenţialitate

USR cere iar audierea în Parlament a șefilor instituțiilor responsabile cu monitorizarea și respectarea drepturilor persoanelor vârstnice

USR cere din nou audierea în Parlament a responsabililor cu monitorizarea și controlul respectării drepturilor persoanelor vârstnice și cu dizabilități.

Liderii grupurilor USR au cerut președinților celor două Camere ale Parlamentului să convoace Birourile Permanente pentru ca săptămâna viitoare să poată fi reunite comisiile de specialitate care să-i audieze pe cei responsabili cu monitorizarea și controlul respectării drepturilor persoanelor vârstnice și/sau cu dizabilități.

Reprezentanții Uniunii au făcut acest apel și pe parcursul zilei de joi și spun că PSD și PNL au refuzat să discute această cerere.

USR cere să fie audiați reprezentanții ministerelor responsabile în acest caz, dar și cei ai Avocatului Poporului, Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, conducerea asistenței sociale a autorității locale care avea beneficiarii în grijă și a contractat serviciile.

Astăzi, premierul Marcel Ciolacu a cerut demiterea conducerii Agenției Naționale pentru Inspecția Socială, a Agenției Județene Ilfov pentru Inspecție Socială și a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi în urma dezvăluirilor făcute în presă despre modul în care 98 de oameni în vârstă, bolnavi sau cu dizabilități erau tratați în cele trei centre din Ilfov. Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că a luat act de cererea premierului și că la cele trei instituții se vor derula controale ample.

11 inculpați în acest dosar se află în arest la domiciliu, 6 se află sub control judiciar, iar trei sunt anchetați în libertate. Tribunalul București a decis ca 4 dintre ei să fie arestați preventiv.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea