Confidenţialitate

USR cere demiterea lui Florin Roman în urma bănuielilor că lucrarea sa de master ar fi un plagiat. Cioloș: PNL e un fel de PSD mai puțin descurcăreț

USR vrea ca Florin Roman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, să fie demis în urma bănuielilor că lucrarea sa de master ar fi un plagiat.

USR cere, printr-un comunicat de presă, demiterea lui Florin Roman, în urma unor bănuieli despre lucrarea sa de master – „Contribuții cu privire la oprimizarea sistemelor integrate de comunicare” – care ar fi un plagiat.

„Circulă o vorbă în târg că, uneori, PNL e un fel de PSD mai puțin descurcăreț”, a scris Dacian Cioloș, preedintele USR, într-o postare pe Facebook.

Florin Roman confirmă că o comparație între PNL și PSD e cât se poate de reală, cu deosebirea că el e doar plagiator, nepotrivit ca ministru al Cercetării și agresiv atunci când n-are dreptate. Practic, e pe același calapod cu Laura Vicol și cu Marian Neacșu, cu diferența că nu a cerut desființarea DNA și nu are încă o condamnare penală. În rest, același CV și aceeași dorință de a parveni fără niciun fel de calitate profesională”, a mai scrs Dacian Cioloș în aceeași postare.

Președintele USR îi cere prim-ministrului Nicolae Ciucă să facă „curățenie în cabinetul” său și să arate că nu susține furtul.

În comunicatul transmis, USR spune că „Dacă PNL și PSD mai au un minim respect față de cetățenii acestei țări, ar trebui să îl remanieze cât mai repede pe Florin Roman din funcția de ministru. În caz contrar, prin tolerarea acestui furt, nu vor face decât să arate, o dată în plus, că pentru ei hoția nu contează, ba chiar te face ministru”.

Cele 10 pagini din lucrarea de master ale lui Florin Roman, trimise către publicația Libertatea, confirmă plagiatul, spune Cătălin Tolontan

Lucrarea se numește „Contribuții cu privire la oprimizarea sistemelor integrate de comunicare”, de la Facultatea de Psihologie Titu Maiorescu București, publiată în 2012, conține pasaje care – după o simplă căutare pe Google – duc la o lucrare semnată de Constantin-Dan Dumitrescu, de la Universitatea Politehnică Timișoara – acesta a fost publicată patru ani mai devreme.

Publicația Libertatea i-a solicitat ministrului Florin Roman un extras din lucrarea sa de master, iar acesta a trimis 10 pagini. Cele 10 pagini confirmă plagiatul, a explicat jurnalistul Cătălin Tolontan în emisiunea „Deșteptarea” de la Europa FM.

Ministrul cercetării, inovării și digitalizării spune că lucrarea este făcută într-un „colectiv de lucru” cu profesorul Titi Paraschiv și că a primit o bibliografie din care a citat la final. Faptul că paginile sunt identice se datorează și pentru că în cele de la început apar multe definiții care „nu pot fi modificate” – a spus pentru Libertatea Florin Roman.

Întregul articol și întreaga analiză poate fi citită pe Libertatea.

Sursa foto: Inquam foto / Octav Ganea

Citește și: Florin Roman, ministrul Cercetării, bănuit că a plagiat în lucrarea sa de dizertație. Mai multe pagini, identice cu un suport de curs | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir