Confidenţialitate

USR cere constituirea unei comisii de anchetă privind aşa-numita Ordonanţă a lăcomiei

USR a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților o cerere de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la “subminarea intereselor economice și strategice ale României” prin adoptarea de către Guvern a OUG 114. Solicitarea e susținută de PMP și deputați neafiliați.

“USR consideră că se impune o anchetă parlamentară ținând cont de caracterul excepțional și de impactul economico-social al măsurilor reglementare de OUG nr. 114/2018, de pericolul iminent al distorsionării pieței de electricitate și de gaze naturale, fapt evidențiat și de notificarea pe care Comisia Europeană a adresat-o Guvernului României în data de 7 martie 2019. USR consideră că OUG 114 poate avea consecințe nefaste asupra securității energetice a țării”, potrivit unui comunicat de presă al formațiunii.

Cei de la USR susțin că această ordonanță a fost “dată cu dedicație” pentru “anumiți consumatori industriali”, unul dintre aceștia fiind Ioan Niculae.

„Credem că a fost o ordonanță dată cu dedicație, care nu a ținut cont de niciun fel de practici concurențiale, nu s-a dat în interesul consumatorilor, doar în interesul unor oameni foarte apropiați de PSD și ALDE”, a declarat Cristina Prună, liderului grupului USR din Camera Deputaților.

“Măsura plafonării prețului la gaze naturale a blocat cea mai mare investiție în producția de gaze naturale din Marea Neagră și a atras declanșarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană. Măsura nu îi vizează cu adevărat pe consumatorii vulnerabili, ci îi avantajează pe anumiți consumatori industriali. Unul dintre aceștia este Ioan Niculae, condamnat definitiv în dosarul «Mită la PSD» și implicat în mai multe dosare penale”, potrivit comunicatului de presă.

Totodată, partidul atrage atenția că sunt nejustificate măsurile prin care anumiți consumatori industriali vor primi din producția internă gaze naturale la preț reglementat și prin care sunt crescute, artificial, volumele de gaze naturale din import.