Confidenţialitate

USR acuză Ministerul Finanțelor că ascunde datorii pentru ca situația să arate bine. Reacția lui Adrian Câciu | AUDIO

După ce Ministerul Finanțelor a publicat luni seara stadiul bugetului la mijloc de an, USR acuză instituția că ascunde datorii pentru ca situația să arate bine. Printre acestea – costurile dobânzilor tot mai mari. Fost ministru în Guvernul Cîțu, Cristian Ghinea, susține și că Ministerul Finanțelor nu rambursează la timp firmelor TVA.

Potrivit datelor Finanțelor, în primele 6 luni ale anului, Statul a încasat din TVA de aproape 4 ori mai mult decât a restituit.

„A crescut masiv din cauza inflației încasarea de TVA, dar nu și plățile. În general, inflația îi ajută la cifrele bugetare pentru că acești bani în plus e care îi plătim noi la stat pentru pâine, pentru benzină înseamnă și mai mulți bani în taxe. Problema este că nu raportează și datoriile, între care datoriile pe TVA, datoriile pentru concedii medicale și mai ales datoriile rezultate din plafonare. Asta este o politică stupidă pe care Guvernul a adoptat-o”, a explicat Cristian Ghinea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O altă problemă, spune Cristian Ghinea, este că Guvernul nu are bani alocați pentru a plăti furnizorilor de energie sumele pentru compensarea facturilor la energie

„Acum a venit data scadenței și este la un nivel de 40 de miliarde de lei. Ca să fie clar pentru oameni ce înseamă asta: este cât costă autostrada pe Moldova. Asta este o datorie creată de politica lor doar pentru anul acesta. ANRE a anunțat că numai pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022 a acceptat cererile de plăți ce însumează aproape 1.2 miliarde de lei. Peste care se poate suprapune fie plata datoriilor la buget, fie falimente în lanț în zona de energie”, a mai explicat Cristian Ghinea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat la Europa FM, că toate companiile care au livrat electricitate la preț compensat își vor primi banii

Firmele își vor primi, conform angajamentului Guvernului, diferența dintre tarifele care sunt plătite de către mediul de afaceri, respectiv cetățeni, și costurile pe care le au, conform unui grafic care deja se respectă și din datele pe care le avem au fost deja efectuate plăți importante către aceste companii. Acestea vor continua”, a spus Dan Cărbunaru pentru Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reacția lui Adrian Câciu

„Execuția bugetară pe primele 6 luni ale anului arată atât părțile bune, cât și cele mai puțin bune ale activității Guvernului. Părțile bune sunt cele referitoare la stabilitate și indicatorii macroeconomici, reducerea deficitului public, creșterea colectării veniturilor fiscale precum și o revenire pe zona absorbției de fonduri europene.

Partea mai puțin bună este cea referitoare la investiții. Am mai spus-o și o repet: cheltuielile de investiții nu sunt la nivelul programat și întârzierile trebuie recuperate accelerat în al doilea semestru!

Motivul principal invocat de toți a fost acela al prețurilor și, de aceea, Guvernul a luat măsurile necesare pentru ajustarea prețurilor la contractele publice”, a transmis Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

„Investițiile trebuie realizate. Rămân o prioritate! Și câteva răspunsuri punctuale despre TVA, concedii medicale și energie:

1. La șase luni, restanțele la TVA au fost ZERO! În iulie, se plătesc alte 2,5 miliarde lei, TVA de restituit, ajuns la termen.

2. Concediile medicale sunt gestionate de Casa de Asigurări de Sănătate. A avut alocate 3,8 miliarde de lei și, din datele existente, a plătit deja 3 miliarde.

3. În primele șase luni, Ministerul Energiei a decontat 260 milioane de lei către furnizorii din energie, având la dispoziție un buget de 2,1 miliarde de lei.

E drept că Ministerul Energiei a primit deconturi cu întârziere de la ANRE, în plus au fost facturile întârziate emise de furnizori, facturi de multe ori eronate. Despre acest lucru a prezentat situația ministrul Energiei.

Spre deosebire de primele șase luni ale anului, în iulie, Ministerul Energiei a decontat circa 1 miliard de lei facturi către furnizori.

Ca să ai restanțe trebuie să ai astfel de facturi care să înregistreze întârzieri la plată, ceea ce nu e cazul din ceea ce ne-a comunicat Ministerul Energiei.

Dacă, însă, atât a înțeles dintr-o execuție bugetară politicianul care se laudă că a construit PNRR-ul țării, să nu ne mirăm că avem azi un PNRR plin de găuri uriașe la capitole precum Sănătate, Energie, Irigații sau Pensii”, a mai transmis Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Seif cu 300.000 de euro, furat dintr-o locuință din București. Anchetatorii fac cercetări | AUDIO