Confidenţialitate

Urșii au apărut în 5 localități din Harghita în mini-vacanța de Rusalii

18 apeluri pentru îndepărtarea urșilor în Harghita în timpul minivacanței de Rusalii. Jandarmii spun că au intervenit în 5 localități din județ unde au fost văzute animalele.

 Băile Tușnad din județul Harghita este localitatea unde urșii sunt cel mai des văzuți în ultimele zile. Ultimul apel de ajutor de aici a fost făcut în noaptea de luni spre marți.

O femeie care a văzut un urs de mari dimensiuni a cerut jandarmilor să o însoțească la pensiunea unde era cazată. Animalele au intrat în mai multe gospodării sau pensiuni din Miercurea Ciuc, Voșlăbeni, Șicasău sau Izvoru Mureșului dar și pe străzile din Miercurea Ciuc.

Ministrul Mediului a mers din nou în județul Harghita pentru a discuta cu primarii, asociațiile de vânătoare și de fermieri. Tanczoz Barna spune că ministerul pregătește o ordonanță de urgență prin care urșii agresivi vor putea fi tranchilizați, relocați sau împușcați de jandarmi și vânători în decurs de 24 de ore după ce se semnalează prezența lor.

Propunerea va fi discutată în cadrul Coaliției. Organizațiile nonguvernamentale din domeniu au reacționat imediat: potrivit Greenpeace Romania ministrul pregătește de fapt legalizarea vânătorii de trofee sub forma mascată a cotelor de prevenție. Iar Agent Green a lansat o petiție pentru demiterea ministrului mediului pe care îl acuză că nu reprezintă interesele naturii.