Confidenţialitate

Urechea internă – sursa ameţelilor şi problemelor de echilibru

Urechea este un organ complex care, pe lângă funcția auditivă, participă la menținerea echilibrului prin structurile aflate în componența sistemului vestibular.

De fiecare dată când ne mișcăm capul și ne modificăm poziția corpului, receptorii de la nivelul urechii interne sunt stimulați și transmit semnale la cerebel, parte a sistemului nervos care controlează echilibrul și postura corpului.

În context inflamator, precum o infecție virală ce afectează urechea internă, poate apărea vertijul – o senzație de rotire a corpului sau a obiectelor din jur, de rău la mișcare, de pierdere a echilibrului.

Uneori, vertijul este însoțit de dureri de cap puternice, de stare de greață, transpirații intense și de pierderea auzului. Iar simptomele pot dura de la câteva minute până la ore.

Alte cauze ale vertijului sunt traumatismele craniene, hipertensiunea arterială, bolile cardiace, unele medicamente, dar și tumorile cerebrale.

Din cauza diferitelor posibile etiologii, este esențial un consult neurologic și ORL, mai ales dacă vertijul se instalează brusc sau se însoțește de tulburări de vedere sau de vorbire.

Există noi metode în depistarea și corectarea problemelor de echilibru, precum posturografia computerizată.