Confidenţialitate

Uraganul Sally amenință mai multe state americane

Uraganul Sally riscă să provoce inundaţii istorice în regiunile de coastă ale statelor americane Mississippi, Alabama şi Florida, potrivit specialiștilor în meteorologie, care se aşteaptă în unele zone la ploi masive, relatează Reuters.

Sally este a doua furtună puternică în mai puţin de o lună care pune în pericol regiunea.

Intensitatea vântului a scăzut, marţi, la 60 de mie pe oră, la est de gura de vârsare a râului Mississippi River. Furtuna ar putea provoca în schimb inundaţii masive, cu viituri de până la 2,1 metri în unele zone. Sally se aseamănă cu uraganul Harvey, din 2017, care a adus ploi masive în zona Houston timp de mai multe zile.

Majoritatea statului Alabama este în calea furtunii, iar guvernatorul Kay Ivey le-a cerut locuitorilor care nu s-au refugiat încă să părăsească zonele de coastă.

Drumurile de coastă din Pascagoula, Mississippi, sunt deja inundate, iar unele fire electrice doborâte la pământ.

Aproape 11.000 de locuinţe sunt puse în pericol de ape în oraşele mari de coastă din Alabama şi Mississippi, potrivit experților.

“Sunt posibile inundaţii istorice cu viituri periculoase pe parcursul zilei de miercuri”, au avertizat autorităţile.

Preşedintele Donald Trump a declarat stare de urgenţă pentru Alabama, Mississippi şi Louisiana, ceea ce ajută la coordonarea ajutoarelor pentru dezastru.

Porturile, şcolile şi afacerile au fost închise în zonele de coastă.

Companiile din sectorul energiei au oprit activităţile şi au retras angajaţii de pe platformele de producţie offshore şi onshore. Peste un sfert din producţia offshore de petrol din SUA a fost închisă.

Sally este a 18- furtună din Atlantic care a primit un nume în acest an şi va fi a opta furtună tropicală sau uragan care va lovi Statele Unite, ”ceva foarte rar sau chiar neînregistrat”, a declarat Dan Kottlowski, meteorolog la AccuWeather, precizând că acurateea datelor privind furtunile tropicale istorice poate fi înşelătoare.