UPDATE: Șoferul camionului a intrat ”intenționat” în oamenii aflați la târgul de Crăciun din Berlin – oficiali

Poliția din Berlin a anunțat marți că urmează pista unui “probabil atentat terorist” în dosarul camionului care a intrat într-un târg de Crăciun din capitala germană, potrivit France Presse și Reuters.

Poliția a indicat într-un mesaj pe Twitter că anchetează “posibilul atentat terorist” survenit luni seara. C  amionul a intrat “intenționat” în mulțimea de la târgul de Crăciun, făcând cel puțin 12 morți și zeci de răniți, anunțase anterior poliția berlineză.

Această dramă amintește  de atentatul comis la Nisa în Franța, de Ziua Națională Franței.

În cursul nopții, ministrul german de interne Thomas de Maiziere declarase deja că “multe motive” sugerează că ar fi vorba de un atentat. Ancheta a fost încredințată Parchetului federal, care are în competență cazurile de terorism.

Potrivit unor surse din serviciile de securitate citate de DPA, bărbatul arestat ca suspect că ar fi fost la volanul camionului greu, înmatriculat în Polonia, ar putea fi pakistanez sau afgan. El solicitase azil în Germania în februarie 2016. Poliția a refuzat să comenteze aceste informații.

Bilanțul crește

Bilanțul provizoriu al atentatului este de cel puțin “12 morți și 48 de persoane spitalizate”, dintre care unele în stare gravă.

Nu a fost dat niciun detaliu despre identitatea victimelor, decât că una dintre ele se afla în cabina camionului, fiind un cetățean polonez.

Teama de atentate de amploare alimentează dezbaterea politică în Germania de peste un an. Populiștii de dreapta estimează că Angela Merkel și-a pus în pericol țara, deschizând porțile acesteia în 2015 pentru aproape 900.000 de solicitanți de azil, originari în special din lumea musulmană.

Cancelarul Angela Merkel nu a reacționat pentru moment, dar purtătorul său de cuvânt a indicat pe Twitter că ea este “în doliu”.

CITEȘTE MAI MULTE AICI   și AICI

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS