Șirul evenimentelor în cazului atacului armat de la Munchen

În Munchen, situația pare să revină la normal, după atacul armat de aseară, soldat cu 9 morți și 21 de răniți.

Restricțiile de circulație au fost ridicate, iar Ministerul de Externe de la Bucureşti recomandă în continuare cetăţenilor români care se deplasează în landul bavarez să rămână extrem de precauţi şi vigilenţi.

Un tânăr de origine iraniană dar care avea și cetățenie germană, a deschis focul într-un centru comercial din Munchen, apoi a ieșit în stradă, unde s-a sinucis.

Poliția germană a anunțat că autorul atacului comis la Munchen nu pare să fie avut legături cu organizaţii teroriste islamiste, ci probabil a dezvoltat probleme psihice asociate jocurilor video online. Acesta s-ar fi inspirat dintr-un atac armat comis la o şcoală în anul 2009, potrivit autorităților.

Totul a început seara, în jurul orei 18, când s-au auzit focuri de armă în centrul comercial Olympia din Munchen.

Inițial se credea că erau mai mulți atacatori și peste 2 mii de polițiști au ieșit pe străzi în căutarea lor și au sigilat zona.

Atacatorul a fost găsit mort pe o stradă la un km de zona în care au avut loc împușcăturile. Poliția germană spune că încă nu poate fi vorba despre un atac teorist.

 Potrivit CNN, un martor spune că atacatorul ar fi țintit copii aflați la un fast food, și apoi a strigat: Allah este mare.

Populația a fost sfătuită să nu iasă din case și nici să nu publice pe rețelele de socializare fotografii din zona atacului. Asta după ce a apărut pe internet o inregistrare cu atacatorul care trăgea focuri de armă în plină stradă.

În această dimineață traficul a fost reluat, și transportul public, iar  străzile au fost deblocate. Totuși, evenimentele publice programate pentru azi în capitala Bavariei au fost anulate.

Pe de altă parte,  MAE subliniază că la această oră nu există informații privind cetățeni români printre victime.

Ministerul le recomandă românilor care pleacă în Germania, să fie vigilenți, la fel și celor care locuiesc în Munchen, în urma atacului armat de aseară.

Marii lideri europeni condamnă atacul de la Munchen. Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a fost printre primii care au reacționat.

Preşedintele francez Francois Hollande i-a transmis un “mesaj personal de susţinere” cancelarului german Angela Merkel după atacul de la Munchen, asta după ce și Franța a fost ținta unui atac terorist, săptămâna trecută, soldat cu 84 de moți și sute de răniți.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS