Confidenţialitate

UPDATE – Program de granturi de 1 miliard de euro pentru hoteluri, restaurante, alte companii mici & PFA | VIDEO

Guvernul a discutat în ședința de joi seară programul de granturi cu o valoare totală de un miliard de euro pregătit pentru a stimula repornirea Economiei.

Fondurile vor fi nerambursabile și se vor acorda celor care au afaceri în industria HoReCa, altor companii mici și celor care lucrează ca persoane fizice autorizate (PFA).

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat joi seară că se are în vedere „repornirea activităților economice în domenii unde au existat restricții ca urmare a măsurilor de protecție sanitară pe perioada stării de urgență sau de alertă”.

Despre programul de un miliard de euro a explicat că este „împărțit în trei mari categorii de beneficiari. Este vorba despre 100 de milioane de euro pentru micro-granturi în valoare de 2.000 de euro, pentru SRL-uri fără salariați, pentru PFA-uri, dar și ONG-uri în domeniul cultural artisitic și cinema, precum și cabinetelor medicale individuale implicate în tratarea pacienților COVID”, a declarat Ionel Dancă după ședința guvernului.

Șeful Cancelariei premierului a explicat cum se acordă ajutoarele nerambursabile pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM).

„Bugetul total este de 350 milioane de euro, valoarea ajutorului nerambursabil este de 15% din cifra de afaceri a companiilor, respectiv între 5.000 și 150.000 de euro. Domeniile sunt cele afectate de restricțiile impuse pentru limitarea infecțiilor cu coronavirus: HoReCa, transport, industria de evenimente, industria creativp, editurile și librăriile”, a declarat Ionel Dancă.

Alte 550 de milioane de euro vor fi alocați companiilor pentru investiții. Beneficiare pot fi societăți din domenii precum industria alimentară, energie, servicii de îngrijire, turism, hoteluri și confecții.

„Valoarea grantului este între 50.000 și 200.000 de euro. Programul se derulează prin intermediul Ministerului Economiei”, a precizat reprezentantul Cabinetului Orban.

Ordonanța a fost dezbătură în primă lectură în ședința de joi seară. Ar putea fi adoptată în următarea ședință dacă vor fi obținute avizele de la mai multe ministere.