UPDATE / Neînțelegeri în CSAT. Șeful statului respinge propunerile ministrului Apărării și N. Ciucă rămâne șef al Statului Major al Armatei

Informația momentului vine de la Consiliul Suprem de Apărare a Țării: președintele Klaus Iohannis nu a acceptat propunerea ministrului Apărării pentru funcția de șef al Statului Major al Armatei, propunere înaintată în cadrul ședinței CSAT, convocate la Palatul Cotroceni de la ora 12.00.

Ministrul Gabriel Leș l-a propus inițial pe generalul locotenent Dumitru Scarlat – dar șeful statului nu a fost de acord cu această nominalizare și a luat altă decizie,  a semnat decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul șef al Statului Major.

„Mandatul generalului Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără șef al Armatei. Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată. După ședința CSAT am rezolvat-o. Am luat decizia și am semnat și trimis spre publicare prin care se prelungește mandatul generalului Ciucă. Generalul Ciucă, un soldat competent, cu rezultate din cele mai frumoase. Bine ar fi fost ca această chestiune să își fi găsit mai repede soluționarea, dar cred că Armata Românie trebuie să știe cine o conduce și cum o conduce”. Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații imediat după ședința CSAT desfășurată, ca de obicei, la Palatul Cotroceni:

„S-a terminat ședința CSAT pe care am convocat-o. A existat un singur punct pe ordinea de zi, la cererea ministrului Apărării care viza diferite schimbări pe funcții din conducerea Armatei. Această propunere făcută nu respectă rigorile legii. În consecință CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării. O situație foarte neplăcută care arată o dată în plus că PSD nu e capabil să gestioneze problemele mari ale țării. În situația în care am ajuns, practic nu există o propunere valabilă penru persoana care va prelua funcția de Șef al Statului Major al Armatei”. Klaus Iohannis

Declarațiile integrale făcute de șeful statului:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mandatul de 4 ani al actualului șef al Statului Major expira pe  31 decembrie iar legea prevede că poate fi prelungit, în anumite condiții, cu până la un an, dar ministrul Apărării anunțase că nu va recurge la această posibilitate.

Propunerea inițială făcută de ministrul Apărării în cadrul CSAT a fost ca generalul locotenent Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE, să preia conducerea Statului Major, variantă respinsă în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS