Eurogrupul are o nouă listă de cerințe pentru Grecia

Miniștrii de Finanțe din zona euro au redactat astazi o noua listă de cerinte suplimentare ce trebuie să fie îndeplinite de Guvernul grec pentru a putea începe negocierile pentru cel de al treilea program de asistență financiară. Este ceea ce au declarat pentru Reuters și France Presse mai multe surse europene.
Atena a cerut recent un nou ajutor financiar de la zona euro — estimat la 74 de miliarde de euro pe trei ani — și a propus finalizarea unui program ambițios de reforme.

Eurogrupul a ajuns la concluzia că nu există încă o bază pentru a începe negocierile pentru cel de-al treilea plan de ajutorare a Greciei, se arată într-un comunicat de presă consultat de Reuters. Pentru a putea începe astfel de negocieri, miniștrii de Finanțe din zona euro vor ca Grecia să modifice Taxa pe Valoarea Adăugată și sistemul de pensii, să extindă baza de impozitare pentru a crește veniturile la buget și să crească independența Oficiului național de statistică.
‘Numai după implementarea legală a măsurilor menționate mai sus pot începe negocierile cu privire la un memorandum de înțelegere’ se mai arată în acest comunicat ce va fi prezentat și liderilor din zona euro care se reunesc in această seara la Bruxelles.

Potrivit AFP, care citează un diplomat european, textul, care este încă în statul de proiect, include și propunerea Germaniei privind crearea în afara Greciei a unui fond care să regrupeze active grecești în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a garanta privatizările promise de autoritățile de la Atena. În schimb, în ultima versiune a documentului nu mai este inclusă și cealalta idee germană, referitoare la o ieșire a Greciei din zona euro pentru o perioadă de cinci ani, însoțită de o restructurare a datoriei acestei tari.

În aceasta seara, liderii sefilor de state si de guverne din zona euro ar urma să preia ștafeta de la miniștrii lor de Finanțe pentru a decide, dacă incep sau nu, negocierile cu Atena pentru al treilea plan de ajutor, condiție sine qua non pentru a evita ieșirea Greciei din zona euro

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS