Unul dintre cele mai mari diamante brute, licitat în scop umanitar

Unul dintre cele mai mari diamante brute din lume va fi licitat de Sierra Leone, pentru a doua oară, la New York, în luna decembrie, pentru a ajuta populaţia săracă, informează Reuters.

Piatra prețioasă are 709 carate și este cunoscută drept „diamantul păcii”.

Diamantul a fost licitat pentru prima dată în luna mai, la New York, dar Guvernul din Sierra Leone a repins atunci cea mai mare ofertă, care a fost de 7,8 milioane de dolari.

Conducerea ţării speră ca piatra prețioasă să fie vândută pentru mai multe milioane de dolari, pentru ca din suma obţinută să finanţeze proiecte de dezvoltare pentru populaţia defavorizată.

Peste o jumătate din suma provenită din vânzarea diamantului va fi investită pentru: apă potabilă, electricitate, educaţie şi proiecte de sănătate în Sierra Leone, şi mai ales în satul Koryardu, unde a fost descoperit „diamantul păcii”.

„Există un motiv pentru care Dumnezeu le-a dat aceste diamante celor mai săraci oameni din lume şi i-a făcut pe cei mai bogaţi oameni să şi le dorească”, a spus Martin Rapaport, preşedinte al Rapaport Group, o reţea internaţională de companii din domeniul comerţului cu diamante, care va organiza licitaţia.

Acest diamant, despre care organizatorii licitaţiei au spus că este al 14-lea cel mai mare din lume, a fost descoperit în luna martie, în satul Koryardu, de un pastor creştin, care l-a cedat conducerii ţării.

Diamantele au alimentat un război civil de un deceniu în Sierra Leone, care s-a încheiat în 2002.

În acest conflict, rebelii i-au forţat pe civili să extragă diamantele pentru a cumpăra arme cu acestea, ceea ce a dus la apariţia termenului de „diamante însângerate”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS