Unul din patru furturi din casă are loc din cauza neglijenței proprietarului

Geamurile deschise, ușile neasigurate și lipsa gratiilor la ferestrele de la parter sau primul etaj sunt invitații pentru hoții de locuințe care așteaptă să dea lovitura, arată datele Poliției Române.

Aproape unul din patru furturi din casă are loc din cauza neglijenței proprietarului, spun polițiștii.

În aceste condiții, până în septembrie, peste 150.000 de români vor primi în cutia poștală pliante cu sfaturi despre cum să se păzească de hoţi.

Polițiștii spun că 36% dintre furturile din case se fac prin acces liber, mai ales că proprietarii nu își asigură ușile sau lasă ferestrele deschise. Unii dintre proprietari chiar intră în discuții cu hoții. Vulnerabili sunt și cei care locuiesc la parter sau la primul etaj.

Hoții intră foarte ușor în apartamentele care nu au gratii la ferestre.

O altă greşeală pe care o face unul din cinci români este că-şi anunţă vacanţa pe reţelele de socializare sau bunurile de valoare pe care le cumpără, spun poliţiştii. Majoritatea hoților sunt bărbați cu vârste între 14 şi 40 de ani, fără ocupaţie și care au condiţii economice precare.

Astfel Poliția Română a inițiat campania de informare și prevenire a jafurilor din locuințe ”Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt”. Românii vor primi în cutia poştală 150.000 de pliante cu sfaturi despre cum să se păzească de hoţi.

Alte 5.000 de afişe vor fi expuse la avizierele blocurilor şi la intrările în centrele comerciale.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS