Confidenţialitate

Uniunea Europeană, divizată în privința interzicerii turiștilor ruși pe teritoriul statelor membre

Vecinii Rusiei au cerut să nu mai fi eliberate vize pentru cetățenii ruși, dar țări precum Ungaria, Austria și Luxemburg s-au opus acestei măsuri. România susține restricțiile de călătorie pentru ruși, cu mențiunea că trebuie să existe o bază legală pentru aplicarea unei asemenea măsuri.

Cehia, țară care deține, în prezent, președinția Uniunii Europene vrea să suspende acordul încheiat în 2007 cu Rusia, care le-a cetățenilor ruși să obțină mai ușor vize pentru a călători în spațiul Schengen. Iar țări precum Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au insistat să fie interzisă eliberarea vizelor pentru ruși.

La reuniunea miniștrilor de externe de la Praga, Ungaria, țară care menține legături strânse cu Moscova, a respins această propunere, pe care o consideră neadecvată. De aceeași părere au fost și miniștrii de Externe din Luxemburg și Austria, care au subliniat că e războiul lui Vladimir Putin și nu ar trebui sancționați cetățenii de rând.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că țara noastră susține restricțiile de călătorie pentru ruși, dar să existe o bază legală pentru o astfel de măsură.

„Susţinem suspendarea completă a Acordului referitor la facilitarea vizelor şi suntem deschişi să luăm decizii, în viitor, pentru a restricţiona circulaţia cetăţenilor ruşi în Uniunea Europeană, accentul fiind pus pe vizele turistice. Desigur, avem nevoie de o bază legală solidă în acest sens şi trebuie să fim foarte atenţi să nu blocăm posibilitatea de a expune noua generaţie din Rusia la valorile europene, pe de o parte. Pe de altă parte, este important să nu interzicem vizele umanitare, cele pe motive medicale sau cele acordate opozanţilor regimului sau care sunt ameninţaţi de regimul din Rusia”, a spus ministrul Bogdan Aurescu.

Țările baltice au avertizat că în lipsa unui consens la nivelul Uniunii Europene vor adopta propriile interdicții de călătorie pentru ruși.

Citește și: Militarii ucraineni vor fi antrenați în state membre ale UE, au decis miniștrii apărării din blocul comunitar

Foto: Shutterstock