Unitate specială pentru campaniile de vaccinare

Ministerul Sănătății înființează o unitate specială care se va ocupa de campaniile de vaccinare.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că această unitate se va ocupa de tot ce înseamnă vaccin: de la achiziția dozelor, până la administrare, dar și de campaniile de conștientizare.

Anunțul vine în contextul în care România este în plină epidemie de rujeolă, iar ministerul Sănătății a tot întârziat să facă rost de dozele de vaccin. Potrivit premierului, situația se va rezolva în curând, iar autoritățile vor primi 300.000 de doze de vaccin ROR.

O unitate de management a vaccinării va fi responsabilă de tot ce înseamnă vaccinare, inclusiv campania de conștientizare a populației. Din păcate, Ministerul sănătății va trebui să acționeze într-o formă pompieristică, să stingă diverse focuri apărute. Prin tot ceea ce mi-a spus domnul ministru astăzi se fac eforturi pentru a asigura acel necesar de vaccinuri antirujeolă. S-au identificat 300.000 de vaccinuri” – a spus Sorin Grindeanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest context, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a amintit că mai multe firme din alte țări vor reloca în România stocuri de vaccin împotriva rujeolei în perioada următoare.
Pe de altă parte, Florian Bodog a amintit și de legea vaccinării și de o decizie luată recent de Italia: copiii care nu sunt vaccinați nu vor mai fi primiți în școlile de stat. Ministrul Sănătății a evitat să spună dacă va aplica această măsură și la noi.

În ceea ce privește epidemia de rujeolă,  firmele și-au oferit disponibilitatea de a reloca din alte țări stoc suplimentar de vaccinuri pentru România” – a declarat ministrul sănătății. „Am luat la cunoștință de decizia ministrului sănătății din Italia, potrivit căreia copiii care nu sunt vaccinați nu vor avea acces la programele școlare plătite de stat. Asta e oarecum, în linie cu legea vaccinării pe care o propunem noi. Asta e deja în Franța, acum și în Italia, tocmai datorită epidemiei de rujeolă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Sorin Grindeanu a intervenit în această problemă și a declarat că înainte de a lua o decizie similară Italiei, România trebuie să fie în stare să asigure stocurile de vaccin.
Totuși, premierul crede că părinții care refuză să-și vaccineze copiii ar trebui să se gândească la cele 26 de decese din cauza rujeolei : „Datoria noastră e să le avem, înainte de a începe cu diverse sancțiuni. Libertatea fiecăruia dintre noi e un drept câștigat. Dar această libertate nu trebuie să afecteze libertatea altuia. Poate că ne aflăm într-o situație de acest tip. Poate că cei 26 de copii care au murit în ultimul an de zile ne face să ne trezim la realitate. Și pe noi, și pe alții.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS