UNICEF îngrijorat de numărul copiilor uciși în războiul din Siria

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) atrage atenția asupra faptului că anul trecut au fost uciși 200 de copii în conflictul sirian, ce durează deja de 8 ani.

În 2017, violenţa oarbă şi extremă a ucis copii mai mult ca oricând – cu 50% mai mult faţă de 2016”, afirmă UNICEF, adăugând că 2018 se anunţă şi mai sumbru. Copiii reprezintă 20% din victimele civile ale acestei ofensive.

Aproximativ 200 de copii au fost ucişi în enclava rebelă Ghouta orientală începând din februarie în urma bombardamentelor efectuate de forţele regimului, conform Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

În raportul său, UNICEF citează cazul micuţului Sami, un copil din sudul Siriei, în prezent refugiat în Iordania. ”Am ieşit să mă joc în zăpadă cu verişorii mei. O bombă a căzut. Am văzut mâinile unui verişor al meu zburând prin faţa ochilor. Eu mi-am pierdut ambele picioare”, a povestit el.

Copiii cu dizabilităţi ”se confruntă cu riscul real de a fi neglijaţi şi stigmatizaţi în timp ce războiul continuă fără pauză”, declară directorul regional al UNICEF, Geert Cappelaere.

Potrivit UNICEF, circa 3,3 milioane de copii sunt expuşi la dispozitive explozive pe întreg teritoriul Siriei, în timp ce zeci de şcoli au fost lovite doar în 2017.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS