Confidenţialitate

Parlamentul Ungariei, gata să ratifice aderarea Suediei la NATO. Votul este așteptat astăzi | AUDIO

În Ungaria, Parlamentul de la Budapesta ar urma să aprobe luni, 26 februarie, aderarea Suediei la NATO, pasul final pentru ţara nordică dornică să adere la Alianţa Nord-Atlantică după invadarea Ucrainei de către forţele ruse. Ungaria, care şi-a acordat sprijinul în principiu, dar amână de luni de zile ratificarea, cere autorităților de la Stockholm să înceteze ceea ce Budapesta numește  politica de „denigrare” faţă de guvernul ungar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aşteptarea a fost lungă pentru Suedia, iar calea presărată cu obstacole, notează agenția France Presse. La negocierile dificile cu Turcia, încheiate printr-un vot pozitiv în luna ianuarie, s-a adăugat tergiversarea din partea liderului naţionalist ungar Viktor Orban. Premierul Ungariei, care şi-a dat acordul de principiu cu mult timp în urmă, a cerut însă „respect” din partea autorităţilor de la Stockholm, considerate prea critice faţă de politica sa, înainte de a finaliza procesul.

Votul din Parlamentul de la Budapesta, programat în această după amiază, la ora locală 16:20, promite să nu creeze surprize, având în vedere majoritatea de două treimi deţinută de coaliţia de guvernământ. Opoziţia va vota şi ea favorabil, cu excepţia formaţiunii de extremă dreapta Patria Noastră.

Protocolul de aderare a Suediei la NATO, care are nevoie de unanimitatea celor 31 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, este suspendat din mai 2022.

Suedia şi-a anunţat candidatura în urma ofensivei Kremlinului în Ucraina, în acelaşi timp cu Finlanda, care a intrat în NATO în aprilie 2023.

În toată această perioadă, Ungaria a invocat diferite pretexte. Unii experţi au văzut în această abordare o strategie de şantaj a Budapestei pentru a obţine concesii din partea Uniunii Europene, precum şi deblocarea a miliarde de euro din fonduri îngheţate în prezent, în timp ce alţii au văzut în această atitudine un semn al apropierii premierului Viktor Orban de preşedintele rus Vladimir Putin şi de liderul turc Recep Tayyip Erdogan.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mai mulți lideri UE se întâlnesc azi la Paris pentru reafirmarea sprijinului faţă de Ucraina, după 2 ani de la invazia Rusiei | AUDIO