Confidenţialitate

Mai mulți lideri UE se întâlnesc azi la Paris pentru reafirmarea sprijinului faţă de Ucraina, după 2 ani de la invazia Rusiei | AUDIO

Reuniune luni, la Paris, de reafirmare a sprijinului faţă de Ucraina, la doi ani de la invazia rusă în țara vecină. 20 de şefi de stat şi de guvern, în majoritate din Uniunea Europeană, se vor întâlni în capitala Franței pentru a-şi reafirma unitatea şi sprijinul pentru Ucraina, aflată într-o situaţie foarte dificilă după doi ani de război istovitor cu Rusia, notează agenția France Presse.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reuniunea de la Palatul Elysée – organizată de preşedintele Franţei Emmanuel Macron – va fi deschisă printr-o intervenţie prin video-conferinţă de liderul de la Kiev – Volodimir Zelenski.

Noi anunţuri privind ajutoare nu sunt prevăzute, scriu jurnaliștii agenției France Presse, în contextul în care Kievul a afirmat că jumătate dintre armele occidentale promise sunt livrate cu întârziere.

Câteva ţări europene, printre care Germania, Franţa şi Italia, au semnat acorduri de securitate bilaterale cu Ucraina în ultimele săptămâni, însă Uniunea Europeană are dificultăţi serioase în a-şi respecta angajamentele, mai ales în ce priveşte livrarea de obuze.

În acelaşi timp, ajutorul american, crucial pentru Kiev, este blocat de aleşii republicani în Camera Reprezentanţilor.

România va fi reprezentată la reuniunea de la Paris de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului român va reafirma poziţia constantă a României de susţinere a Ucrainei atât timp cât va fi nevoie, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mărturii din Republica Moldova la 2 ani de război în Ucraina. „Și acum îmi este teamă” / „Mulți oameni au încredere în Ucraina și în Uniunea Europeană că vor câștiga acest război” | AUDIO