Ungaria riscă excluderea din UE dacă nu renunță la ideea introducerii pedepsei cu moartea, spune președintele CE

Ungaria riscă excluderea din Uniunea Europeană dacă nu renunță la ideea de a introduce pedepsa cu moartea.

Avertismentul vine din partea președintelui Comisiei Europene – Jean-Claude Juncker – care a fost foarte ferm în această privință.

Premierul Ungariei – Viktor Orban – declara recent că fiecare țară trebuie să decidă dacă dorește introducerea pedepsei capitale.

 

Președintele Comisiei Europene a trimis un avertisment dur Budapestei, îndemnând-o să abandoneze ideea introducerii pedepsei cu moartea.

Într-un interviu acordar ziarului german Suddeutsche Zeitung, Jean Claude Juncker a fost foarte tranșant: în cazul în care Viktor Orban va insista asupra punctului sau de vedere, tara sa va trebui sa paraseasca Uniunea Europeana. ”Acesta va fi un motiv de divorț” – a concluzionat oficialul european.

Premierul Ungariei a readus în discuție introducerea pedepsei cu moartea, arătând că fiecare stat-membru ar trebui sa poata decide singur daca sa introduca sau nu o astfel de măsură.

Pedeapsa cu moartea a fost abolita in Ungaria chiar dupa caderea comunismului in anii 1990, cu mult inaintea de 2004 – atunci când a aderat la Uniunea Europeană.

Viktor Orban a fost deseori criticat de cancelariile europene care i-au reproșat, între altele, derapajele și atitudinile dictatoriale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS