Ungaria: Pregatiri pentru inundatii

Europa Centrală se confruntă cu cele mai mari inundații din ultimii 10 ani

Cel puțin 11 oameni au murit și mii de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Situația este critică în Cehia și în Germania, unde străzile s-au transformat în canale. Tot numai cu barca se poate ajunge și în multe cartiere din Viena, portul Capitalei Austriei fiind inundat.

Și în Slovacia, la Bratislava, autoritățile se pregătesc de inundații, după ce apele Dunării au crescut îngrijorător.

Iar autoritățile din țara vecină, Ungaria, se așteaptă ca nivelul Dunării să depășească nivelul record, în cursul zilei de luni.

Autoritățile de la Budapesta s-au mobilizat pentru a preveni eventuale dezastre provocate de inundații.

Digurile sunt consolidate cu saci de nisip pe o distanță de 191 de kilometri în nord și vest, considerate zone critice, în plus, a fost constituit și un sistem de diguri mobile.

Cheiurile sunt închise, iar accesul pe Insula Margareta, în centrul Capitalei, este interzis. Cele două hoteluri de aici urmează să fie evacuate în cursul zilei de astăzi.

Cantitatea de apă care vine este atât de mare încât reprezintă o amenințare reală pentru viețile oamenilor – a spus premierul Viktor Orban, care susține însă că a luat măsuri pentru protejarea populației. Guvernul are pregătit așa-numitul personal anticatastrofă, format din 10 mii de persoane, 8 mii de militari și 3.600 de polițiști.

Potrivit specialiștilor, nivelul apelelor Dunării ar urma să crească cu peste 8 metri jumătate, depășind astfel recordul atins în 2002. Nivelul maxim se va atinge în cursul zilei de luni, dar drumurile de-a lungul Dunării, pe o distanţă de aproximativ 50 de kilometri nord de Budapesta, ar putea fi inundate chiar de astăzi.Autoritățile spun însă că nu vor fi localități izolate, deoarece acestea au mai multe căi de acces.