Confidenţialitate

Ungaria: Dacă Exxon Mobil nu explorează gaze din Marea Neagră, semnăm acord cu Rusia

Ungaria va semna un nou acord pe termen lung cu Rusia, în vederea importului de gaze, dacă grupul american Exxon Mobil  nu va lua o decizie finală privind explorarea gazelor din teritoriile maritime româneşti.

Avertismentul vine de la ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, aflat în Statele Unite şi care a acordat un interviu agenţiei  Reuters.

Ministrul ungar de Externe spune că Budapesta va semna o nouă înţelegere cu Gazprom până în luna septembrie, dacă firma americană Exxon Mobil nu anunţă clar dacă începe sau nu investiţia în proiectul offshore Neptun.

“ExxonMobil poate revoluţiona piaţa furnizării de energie în Europa. Însă ar trebui să ia o decizie finală de investiţii”, a spus Szijjarto.  în oraşul american Houston.

La rândul său, purtătorul de cuvânt de la ExxonMobil, Julie King, a declarat pentru agenţia britanică de presă că grupul american analizează mai mulţi factori înainte de a decide dacă va investi în proiectul Neptun din România. O decizie finală necesită “condiţii fiscale competitive şi stabile, o piaţă a gazelor liberalizată în România care permite comerţul liber şi o interconectivitate suficientă cu pieţele vecine libere şi lichide pe durata contractului de concesionare” a explicat reprezentantul companiei.

Vă reamintim, Parlamentul a votat, iar preşedintele a promulgat anul trecut Legea offshore  care reglementează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră .

Legea a fost votată dupăluni întregi de dispute din cauza felului în care urmau să fie impozitate companiile care scot gaze din Marea Neagră.

Companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Potrivit firmei de consultanţă Deloitte, rezervele de gaze naturale ale României din Marea Neagră ar putea diversifica piaţa de gaze din Uniunea Europeană, care astfel, ar fi mai puţin dependentă energetic  de Rusia.