Confidenţialitate

Ungaria: Conducerea Agenției de Meteorologie, demisă de guvernul Orban. A fost transmisă o prognoză de furtuni care nu s-a adeverit

Focul de artificii de Ziua Naţională a Ungariei a fost anulat după ce meteorologii au transmis o prognoză de furtuni. Aceasta nu s-a adeverit, iar acum guvernul Orban a decis demiterea întregii conduceri a agenției naționale de meteorologie.

Guvernul Orban i-a demis pe șefa agenției meteo, Kornelia Radics, şi pe adjunctul său, Gyula Horvath. Oficialitățile nu au oferit explicații, dar gestul a venit la o zi după ce agenția meteo a fost criticată de presa apropiată de Executivul de la Budapesta.

Motivul îl reprezintă prognoza care anunța furtuni și rafale de vânt puternice pentru Ziua Națională a Ungariei, ceea ce a dus la anularea focului de artificii prevăzut pentru sâmbătă.

Guvernul Orban își dorea să fie cel mai mare foc de artificii din Europa pentru a celebra “statul milenar ungar”. Opoziţia denunța în schimb irosirea banilor publici și cerea anularea evenimentului.

Agenția meteo și-a cerut scuze duminică și a invocat „un factor de incertitudine inerent profesiei” de meteorolog.

Focul de artificii a fost reprogramat pentru sâmbăta aceasta.

Citește și: Sute de italieni, păcăliți să obțină cetățenie într-o țară inventată, unde beneficiau de impozite mai mici și nu erau obligați să se vaccineze

Foto: Shutterstock