Confidenţialitate

Ungaria blochează aderarea României la OECD

Autoritățile ungare au suspendat pe durată nedeterminată sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale, inclusiv Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Votul în privinţa aderării României va avea loc în 8 septembrie.
Pentru primirea în OECD este necesar votul fiecărui stat membru.
Guvernul de la Budapesta invocă faptul că autorităţile române ar fi decis suspendarea cursurilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, lucru care ar pune sute de familii maghiare într-o situaţie imposibilă, cu puţin timp înaintea începerii anului şcolar.
Secretarul de stat Levente Magyar a spus într-o conferință de presă că acțiunea autorităților române este ”extrem de neprietenoasă” și echivalează cu “un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România”.
Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar unde i-au fost aduse la cunoștință aceste probleme.

Inspectoratul Școlar Județean Mureș susține că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș nu mai există, în urma unei decizii judecătorești definitive.
Pentru ca elevii să nu aibă de suferit, s-a decis alocarea unor clase la alte școli acreditate cu predare în limba maghiară.

Pe de altă parte, Ministerul român al Afacerilor Externe afirmă că reacția statului vecin “contravine mesajelor de deschidere recente”.
MAE apreciază drept ”complet inadecvată, inamicală și contraproductivă” conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE.
O abordare condițională în relația bilaterală este respinsă de statul român.
Potrivit MAE, România îndeplinește criteriile pentru a fi primită în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.