Confidenţialitate

Ungaria avertizează public Bulgaria că îi va bloca aderarea la Schengen dacă nu abrogă taxa pe tranzitul gazului rusesc | AUDIO

Un nou obstacol în calea aderării României la spațiul Schengen. Ungaria se va opune, prin veto, intrării Bulgariei în zona fără control la frontiere, dacă Sofia nu elimină taxa de tranzit pentru gazul rusesc. Anunțul Budapestei vine la doar o zi după ce Olanda își ridicase veto-ul față de aderarea Bulgariei, ceea ce însemna că Austria ar fi rămas ultimul obstacol în calea României și Bulgariei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este ultima poziționare dintr-o saga fără sfârșit: intrarea României și Bulgariei în zona Schengen. Pentru România există și opțiunea de a se decupla de Bulgaria, dar acest lucru ar face ca cetățenii și transportatorii care au drum spre sud să stea în continuare la controale la frontiere.

Ministerul ungar de Externe a anunțat că autoritățile de la Budapesta le-au transmis clar celor de la Sofia că Ungaria se va opune cu veto dacă taxa introdusă de Bugaria în acest an pe gazele naturale venite din Rusia, principala rută de import de gaz a Ungariei, va rămâne în vigoare.

Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto a precizat că Ungaria își va ridica veto-ul de îndată ce taxa de tranzit va fi abrogată.

În timp ce țările din Europa de Vest au făcut eforturi mari pentru a se debarasa de gazul rusesc, Ungaria a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia, în principal prin Bulgaria și Serbia, în cadrul unui acord semnat în 2021. Szijjarto a declarat că impunerea de către Bulgaria unei taxe de tranzit pentru gazul rusesc a fost contrară reglementărilor europene, și amenință siguranța aprovizionării nu doar în Ungaria, ci și în Serbia și Macedonia de Nord.

Sursa Foto: Shutterstock
Citiți și: Restaurantul Taverna Racilor din Snagov a ars sâmbătă dimineață în întregime | AUDIO