Ungaria acordă puteri sporite militarilor în speranța de a opri valul de imigranți

Parlamentul de la Budapesta a votat un set de legi care le acordă militarilor dreptul de a deschide focul în anumite istuații, insă tirurile nu trebiu eă fie mortaleActul normativ adoptat de parlamentul ungar prevede posibilitatea unei desfășurări masive a militarilor la granițe. Totodată, îi autorizează pe militari să efectueze controale de identitate și să aresteze imigranții clandestini.  De mai multe drepturi se vor bucura și polițiștii care pot percheziționa orice domiciliu dacă există suspiciunea că acolo s-ar ascunde refugiați.

Noua lege se aplică în șase departamente din vecinătatea cu Serbia, Croația, Slovenia și Austria – zone în care a fost declarată starea de criză din pricina numărului mare de imigranți.

Înaintea votului noilor legi, premierul Viktor Orban s-a adresat Parlamentului și a avertizat că Europa și Ungaria sunt în pericol din cauza numărului mare de imigranți care ‘ne inundă, ne bat la ușă și o împing peste noi’.  El a acuzat Uniunea Europeană că îi încurajează pe imigranți să pornească spre Europa și a adăugat că ridicarea unui gard de sârmă ghimpată la granița cu Serbia era singura soluție pentru a opri valul de refugiați.