Unda de viitură formată pe râul Jiu a ajuns în Gorj

Reprezentanţii Apelor Române anunță că unda de viitură de pe râul Jiu a ajuns în Gorj şi se deplasează către judeţul Dolj.

”În ultimele 24 de ore s-au înregistrat precipitaţii abundente de circa 175 l/mp la staţia hidrometrică Câmpu lui Neag, din judeţul Hunedoara, de pe râul Jiu, fenomen cea dus în această dimineaţă la depăşirea Cotei de Pericol la staţia hidrometrică Câmpu lui Neag. Încă de la primele ore ale dimineţii echipele Apelor Române Jiu intervin cu utilajele din dotare în zona Câmpu lui Neag pentru deblocarea albiei şi asigurarea secţiunilor de scurgere pe cursurile de apă”, se arată într-un comunicat.

În localitatea Aninoasa, echipele de intervenție scot apa din gospodăriile inundate.

”Subliniem că, în această dimineaţă, în zona Valea de Brazi – Uricani, revărsarea râului Jiul de Vest a blocat Drumul Naţional 66 A, iar apa a pătruns în mai multe gospodării şi a acoperit mai multe drumuri. La faţa locului se află efective de pompieri şi lucrători de la Apele Române Jiu care intervin pentru limitarea, pe cât posibil, a pagubelor”, adaugă comunicatul.

Întreaga zonă s-a aflat sub avertizare „cod roşu” de inundaţii, în intervalul orar 6.35 – 12.00, şi în continuare se înregistrează creşteri de debite, scurgeri de pe versanţi şi viituri provocate de afluenţii Jiului de Vest.

S-a acţionat în mai multe zone riverane râului Jiu pentru a preveni şi diminua efectele inundaţiilor.

La groapa de gunoi a oraşului Târgu Jiu, viitura a rupt din dig, în zona CET, în aval de oraş.

”Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Jiu subliniază faptul că debitul ce va fi înregistrat la Rovinari astăzi, în jurul orei 17:00, se preconizează că va ajunge la staţia hidrometrică Filiaşi, judeţul Dolj în aproximativ 13 ore, cu un debit de 515 metri cubi/secundă şi un nivel de 260 cm. Având în vedere datele actuale şi prognoza meteorologică pentru următoarele ore, agenţii hidrotehnici Apele Române Jiu – Sistemul de Gospodărire A Apelor Dolj – monitorizează permanent digurile, iar Formaţia Scaeşti este pregătită să intervină dacă situaţia o va impune cu un buldoexcavator intervenţie şi saci cu nisip. De asemenea, la nivelul judeţului Dolj, râul Jiu se află sub atenta supraveghere a personalului A.B.A Jiu ţinând cont deprognoza elaborată de INHGA-CNPH, precum şi de compartimentul Prognoze Bazinale al instituţiei potrivit căreia în următorul interval de 24 de ore, nivelurile şi debitele vor fi, variabile, cu tendinţă de creştere”, au mai comunicat reprezentanţii Apelor Române.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS