Confidenţialitate

Un vaccin împotriva pestei porcine africane ar putea să apară în Europa până în 2024 | AUDIO

În cazul unui alt virus ce afectează puternic industria producătoare, un vaccin împotriva pestei porcine africane este estimat să apară în Europa pana în 2024. Iar potrivit Asociației Producătorilor și Exportatorilor de porcine din România, țara noastră se va număra printre primele care vor încerca vaccinul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest moment, pesta porcină africană este principalul risc pentru sănătatea porcilor din întreaga lume, iar un vaccin reprezintă singura metodă de eradicare a bolii. În absența lui, chiar și anul acesta sute de mii de porci au fost sacrificați în România, după apariția a aproape 300 de focare de porcină africană – atât în gospodării, cât și în exploatații comerciale. Iar autoritățile luptă cu virusul și în sălbăticie, acolo unde el apare la porcii mistreți.

Testările pilot pentru vaccin ar urma să înceapă în 2024 în Lituania, România și Kenya

Potrivit unui reprezentant al Facultății de Medicină Veterinară a Universității Complutense din Madrid, testările pilot pentru vaccinul împotriva pestei porcine africane – realizate în colaborare cu Institutului spaniol de Tehnologie Alimentară – ar urma să înceapă în 2024 în Lituania, România și Kenya. După mulți ani de cercetare a bolii, trei prototipuri de vaccin au fost produse pentru porcii domestici și pentru mistreți.

Pesta porcina africană este acum răspândită pe cinci continente, iar obiceiurile locale agravează răspândirea ei. China, de exemplu, este total afectată de boală. Acolo, în mod tradițional oamenii cumpăra sânge pentru hrană și folosesc deșeurile alimentare pentru animale, iar aceste obiceiuri culturale – greu de controlat – contribuie foarte mult la răspândirea virusului.

Specialiștii mai cred ca – în general – planurile de urgență ale țărilor sunt slab adaptate, iar gospodăriile fie nu sunt informate, fie nu înțeleg corect importanța măsurilor de biosecuritate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 2022, un an greu pentru industria transporturilor maritime din cauza războiului din Ucraina | AUDIO