Confidenţialitate

2022, un an greu pentru industria transporturilor maritime din cauza războiului din Ucraina | AUDIO

2022 a fost un an greu pentru industria transporturilor maritime, afectată de războiul dus de Rusia în Ucraina. Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor arată, în raportul anual, că războiul perturbă grav activitatea marinarilor. Zeci de echipaje ale căror nave urmau să ajungă în Ucraina au coborât la Constanța, invocând clauza de război. Schimburile de echipaj au fost anevoioase.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Peste 11.000 din cei 30.000 de navigatori români își petrec anul acesta sărbătorile de iarnă în voiaje pe mările și oceanele lumii. Mai puțini decât în anii trecuți. Războiul din Ucraina a afectat serios transporturile maritime, mai ales în Marea Neagră, spune liderul SLN Adrian Mihălcioiu.

„Oamenii se tem și vorbim de marinari străini acum. Și chiar eu am preluat 42 de echipaje, practic, care nu voiau să meargă în Ucraina. Navigatorul nu este obligat să meargă în zone de război. Dacă merge, salariile lor se dublează, inclusiv compensațiile. Au coborât la Constanța”, a spus liderul SLN Adrian Mihălcioiu.

Sindicatul Liber al Navigatorilor: „A explodat numărul navelor din porturile românești și o mână de oameni nu pot face față”

Schimburile de echipaje s-au desfășurat greoi. Transporturile maritime au intârziat. Sindicatul Liber al Navigatorilor a colaborat strâns cu Autoritatea Navală Română pentru a verifica și rezolva problemele fiecărui echipaj care le-a cerut ajutorul: „Iată, acum a explodat numărul navelor din porturile românești și o mână de oameni nu pot face față, dar ei incearcă să rezolve foarte multe probleme”.

Sindicatul Liber al Navigatorilor a înregistrat, în 2022, peste 150 de schimburi de echipaj pe navele care au ancorat în porturile românești. Și, cu ajutorul Federației Internaționale a Transportatorilor, a reușit să cazeze peste 140 de familii de navigatori din Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Nicușor Dan, despre traficul din Capitală: Vom vedea progrese odată cu semaforizarea. Începând cu 2023 | VIDEO