Confidenţialitate

Un tulburător film, ”Orașul fără evrei”, găsit din întâmplare la un târg de vechituri din Paris

Filmul ”Orașul fără evrei”, care se bazează pe un roman al jurnalistului şi scriitorului evreu Hugo Bettauer, filmat la Viena în 1924, e înfiorător de profetic, înfăţişând o societate sărăcită intelectual şi material în urma expulzării evreilor.

Anul trecut, secvenţe crezute pierdute pentru totdeauna dintr-un important film mut austriac, ”Orașul fără evrei”, au fost regăsite dintr-o întâmplare la un târg de vechituri din Paris şi achiziţionate de Arhiva de Film a Austriei.

Secvenţele redescoperite nu ne permit doar să vizionăm acum filmul în întregime, dar şi să îl vedem într-o lumină nouă. Scenele până acum necunoscute arată viaţa evreilor într-o societate în care încolţeşte ura faţă de evrei. Aceste scene subliniază mai clar mesajul politic al filmului, care descrie atmosfera antisemită tot mai apăsătoare din Viena interbelică.

Din cauza vechimii, materialul nitrat inflamabil din care sunt făcute rolele crezute dispărute prezintă semne de descompunere. Salvarea filmului trebuie să fie o prioritate absolută. Filmul va trebui apoi restaurat şi integrat cu versiunea existentă. Deoarece sprijinul financiar din partea statului este insuficient pentru conservarea urgentă a materialului, Arhiva de Film a Austriei a lansat cea mai mare iniţiativă culturală de strângere de fonduri din istoria ţării pentru a salva ”Orașul fără evrei” de la dispariţie. Campania de strângere de fonduri s-a încheiat cu succes pe 10 decembrie. Peste 700 de susţinători au donat peste 86.000 de euro, făcând posibilă salvarea filmului.

După finalizarea procesului de restaurare, filmul ”Orașul fără evrei” va fi proiectat în toamna anului 2017, în versiunea sa originală, după mai mult de 90 de ani.

”Orașul fără evrei” va fi piesa centrală a unei expoziţii organizate de Arhiva de Film a Austriei. Expoziţia bogată de la Metro Kinokulturhaus va fi deschisă la sfârşitul toamnei anului 2017 şi va explora legăturile dintre cinematografie şi cultura evreiască din perioada 1918-1938.