Confidenţialitate

Un tânăr de 19 ani s-a înecat la Costinești

Un tânăr, de 19 ani, din Satu Mare, a murit înecat la Costinești, iar trei copii au fost salvați în ultima clipă de salvamarii din Eforie. De cele mai multe ori, cazurile de înec se întâmplă din cauza turiștilor care ignoră recomadările salvamarilor sau culoarea steagurilor care indică dacă îmbăierea este, sau nu, interzisă.

Tânărul din Satu Mare s-a înecat în dreptul Epavei din Costinești, unde plaja este neamenajată și nesupravegheată de salvamari. Era în apă cu mai mulți prieteni, pe o saltea. Din cauza valurilor înalte, salteaua s-a răsturnat și băiatul nu a mai putut înota către mal. Un turist a încercat să îl scoată din apă, dar nu a reușit. Au fost chemați salvamarii de pe plaja Obelisc.

Aceștia l-au recuperat cu un skijet și, până la sosirea echipajului SMURD, au încercat să îl resusciteze. Nici medicii nu au reușit. A fost declarat decedat.

În urmă cu cinci zile, un alt tânăr, de 18 ani, din Timișoara, a murit înecat pe plaja Faleza Nord din Constanța. Deși salvamarii au făcut eforturi supraomenești să il salveze, nu s-a putut.

De altfel, salvamarii au mari bătăi de cap din cauza turiștilor care le ignoră sfaturile. Fluieră îndelung, aleargă pe plajă, de unde fac semn, turiștilor, să se întoarcă la mal, sau înoată în apă după cei care se avântă în largul mării.

De cele mai multe ori, nu valurile înalte sunt primejdioase ci curenții puternici de adâncime care te trag în larg. Steagul galben, arborat pe plajă, înseamnă că mare este agitată, iar intrarea in apa este recomandată doar inotătorilor experimentati.

Steagul roșu interzice scăldatul. De la începutul sezonului estival, șapte persoane au murit inecate în apele mării și zeci de turiști au fost salvați de salvamari și echipajele SMURD.

 

Ghiulfer Predescu