Confidenţialitate

Un secol de la începutul genocidului armean

Armenia îşi comemorează, astăzi, victimele genocidului comis de otomani în timpul Primului Război Mondial. Se împlineşte un secol de la începutul masacrării unui milion şi jumătate de persoane pe parcursul a doi ani.

O filă tragică a istoriei pentru a cărui recunoaştere poporul armean continuă să lupte. Deşi multe state ale lumii au făcut acest lucru, Turcia, moştenitoarea Imperiului Otoman, refuză categoric pe motiv că toate crimele ar fi fost justificate de faptul că armenii erau, la acea dată, aliaţii ruşilor în război.

În ultimele zile, prin vocea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Ankara a reacționat vehement, criticându-l inclusiv pe Papa Francisc întrucât a invocat termenul de genocid.

Ieri, victimele au fost canonizate colectiv.

La ceremoniile care vor fi organizate, astăzi, la Erevan, sunt aşteptaţi numeroşi lideri ai lumii, între care preşedintele francez, François Hollande, şi cel rus, Vladimir Putin.

Prin vocea preşedintelui său Joachim Gauck, Germania a recunoscut aseară, pentru prima dată, genocidul, admiţând totodată “coresponsabilitatea” ţării sale în această crimă atribuită aliatului său otoman în timpul Primului Război Mondial, potrivit AFP.