Confidenţialitate

Un scurtcircuit este cauza cea mai probabilă a incendiului de la Catedrala Notre-Dame

Un scurtcircuit este cauza cea mai probabilă a incendiului de amploare care a afectat Catedrala Notre-Dame din Paris în noaptea de luni spre marți, a declarat un oficial din poliția franceză, care se ocupă de anchetă, pentru The Associated Press.

Oficialul a mai declarat că a fost făcută o evaluare inițială a catedralei, miercuri, dar poliția nu a primit încă undă verde pentru a analiza interiorul ars al monumentului, pentru că zona este considerată periculoasă.

Zidurile în pericol de prăbușire au fost acoperite cu plăci din lemn, a mai declarat, joi, oficialul, sub protecția anonimatului, nefiind autorizat să ofere detalii despre o anchetă în desfășurare.

Incendiul produs luni seară la Catedrala Notre-Dame a fost cel mai probabil rezultatul unui accident, neexistând probe că ar fi fost provocat intenţionat, a declarat, marţi, procurorul orașului Paris, Remy Heitz, care a adăugat că 50 de oameni lucrează la o anchetă “lungă” și “complexă” privind cauzele dezastrului.

Până joi, aproximativ 40 de persoane, angajați ai catedralei și muncitori care efectuau lucrări de renovare, au fost intervievate de anchetatori.

Oficialul nu a dorit să comenteze informațiile publicate în Le Parisien potrivit cărora incendiul ar fi pornit de la o eroare de sistem sau de la sistemul electric al lifturilor folosite la lucrările de renovare.

O catedrală din lemn “efemeră” va fi construită în fața Notre-Dame, a anunțat, joi, monseniorul Patrick Chauvet, rectorul instituției, pentru CNews.

Primarul orașului Paris, Anne Hidalgo, a încurajat proiectul și a acceptat alocarea “unei porțiuni din curte” pentru construirea acestei biserici “din lemn”.

Locul va fi folosit de preoți pentru a vorbi, va găzdui curioși și cohortele de turiști care vor să viziteze anual Catedrala Notre-Dame. Catedrala din lemn va fi deschisă cât timp vor dura lucrările de restaurare a Notre-Dame, aproximativ cinci ani, după cum a promis președintele francez Emmanuel Macron marți seară.

Biserica din lemn va fi construită imediat ce va fi deschis accesul în curte, pentru moment restricționat.

Victima unui incendiu izbucnit luni seară, Catedrala Notre-Dame, care era vizitată anual, în medie, de 12 milioane de persoane, a fost parțial distrusă, fleșa și o mare parte din acoperiș prăbușindu-se sub flacări.

Joi dimineață, pompierii care au lucrat la stingerea incendiului de la Notre-Dame, timp de aproximativ nouă ore, au primit Medalia de Onoare pentru curaj și devotament din partea președintelui Emmanual Macron.