Un român traversează Africa pe bicicletă – GALERIE FOTO

”Fiecare om are nevoie de o scânteie pentru a-și atinge visul”, crede Marcu Bogdan Gabriel, care la 33 de ani a pornit cu bicicleta să descopere Africa.

În mod ironic, pentru el ceea ce l-a motivat să pornească aventura este chiar o întâmplare nefericită petrecută când se afla pe două roți.

”Scânteia mea a fost un accident cu motocicleta care m-a ținut aproape 6 luni la pat. Mi-am propus că dacă mă voi recupera nu voi mai amâna un mare vis pe care l-am avut de mic , acela de a traversa Africa. Eu am mai plecat pe doi roți, cu motocicleta, în Europa și nordul Africii. Pentru că bicicleta m-a ajutat să mă recuperez în urma accidentului, m-am decis să schimb motocicleta pe bicicletă”.

Expediția, în plină desfășurare acum, a fost pregătită cu aproape un an înainte.

”Nu cred că am avut o perioadă bine definită de pregătiri. Pot spune că am început să-mi construiesc singur bicicleta cu un an înainte de plecare și în acest răstimp mi-am și completat bagajul.

Nu am ignorat echipamentul foto-video, pentru că amintirile nu au preț, și doar prin poze le poți împărtăși cu cei dragi și nu numai. Pentru a nu întâmpina greutăți pe drum, nu am omis și partea de vaccinare. Mi-am facut mai multe vaccinuri, precum cele pentru febra galbenă, hepatite, meningită și antirabic.

Aceasta este o expediție susținută numai din fonduri proprii. Am fost ajutat doar de către Merinito cu îmbrăcăminte adecvată. Câteodată, când am o problemă, sunt ajutat de oamenii pe care îi întâlnesc, de multe ori chiar și dezinteresat”, povestește Marcu Bogdan Gabriel pentru Europa FM.

Aventurile lui pot fi urmărite pas cu pas pe pagina de facebook.com/Bikeinafrica/, dar și pe siteul bikeinafrica.com, unde ține un jurnal detaliat cu toate întâmplările trăite și locurile vizitate. El poate fi urmărit cu ajutorul unui GPS în timp real în timpul expediției din Africa, la ora publicării acestui articol  fiind aproape de Hobas, Karas, din Namibia.

Bogdan și-a început drumul din Cairo, capitala Egiptului, pe 22 octombrie 2016.

De atunci a trecut cu bicicleta prin Egipt, Sudan, Uganda, Kenya,  Tanzania, Malawi, Zambia, Botswana și străbate acum Namibia.

”Am avut multe moment grele în această călătorie, însa, uitându-mă înapoi, fiecare își are farmecul lui. În Kenya am avut de urcat până la 2700 metri în altitudine, în Sudan m-am luptat cu căldura și lipsa apei, în condițiile unui vânt frontal, iar în Malawi am pedalat pe ploaie torențială fără a ști unde voi înnopta.

Foarte dificil a fost când am avut nevoie de o jantă nouă la bicicletă. Cea veche a cedat sub greutatea bagajelor și a drumului anevoios. Dacă nu aș fi primit o jantă nouă, nu aș fi putut continua”, spune Marcu Bogdan Gabriel.

Aproape de finalul aventurii în care și-a propus să străbată Africa, eroul pe două roți mărturisește că îi va fi greu să revină la viața avută înainte.

”După ce cunoști libertatea totală este dificil să te întorci la o viață normală. Nu am încă nimic în plan și ține și de starea de sănătate a piciorului meu, dacă îmi va mai permite o aventură de genul.

Cu siguranță, într-un fel sau altul, voi căuta să mai descopăr un colț de lume frumos și noi prieteni în jurul lumii. Cu bicicleta, motocicleta sau poate chiar și cu alte mijloace de transport”.

Bogdan Gabriel plănuiește să-și încheie traseul în Cape Town, în Africa de Sud, la mijlocul lunii mai, de unde va lua un avion pentru a reveni în România.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS