Confidenţialitate

Un român ar trebui să muncească aproape 9 ani ca să-şi cumpere un apartament cu 2 camere

Un român ar trebui să muncească aproape 9 ani ca să-şi cumpere un apartament cu 2 camere, fără să facă un credit bancar.

Asta în condiţiile în care tot salariul ar merge către cumpărarea apartamentului – arată datele publicate de BNR, care a făcut acest calcul raportându-se la salariul mediu din România.

Fără a apela la sprijin financiar printr-un credit bancar, un român ar trebui să muncească circa 8,5 ani pentru a-şi putea cumpăra un apartament cu două camere -arată Raportul privind Stabilitatea Financiară publicat de BNR.

În cazul unei locuinţe cu trei camere durata creşte la peste 11 ani.

Dacă, din salariu s-ar scădea, însă, cheltuielile curente, perioada de care are nevoie un român să-şi cumpere un apartament s-au dubla, sau chiar tripla în anumite cazuri.

Însă, majoritatea celor care-şi cumpără o casă apelează la un credit. Faţă de anul trecut, datele din martie 2021, arată că valoarea creditelor ipotecare şi de consum garantate a crescut cu 7%.

Creditele ,,Prima Casă” au un rol important în această tendinţă.

Cele mai multe împrumuturi au fost acordate în Bucureşti şi Ilfov şi reprezintă 31% din totalul creditelor. Urmează judeţele Cluj, Timiş, Constanţa, Iaşi şi Braşov.