Un post TV al armatei ruse susține că România ar analiza posibilitatea unei intervenții în Transnistria

Postul de televiziune Zvezda TV care aparține armatei ruse susține că România analizează posibilitatea unei intervenții militare în regiunea separatistă Transnistria.

Afirmația aparține unui analist moldovean, care ar fi spus că premierul Victor Ponta ar căuta o provocare care să îi permită să trimită trupe peste Prut, dar acesta ar fi moderat de președintele Klaus Iohannis.

         “Atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutată în România”, susţine analistul Ernest Vardanian într-o declaraţie pentru Zvezda TV.

Vardanian, fost ziarist arestat pentru trădare acum 5 ani de militarii transnistreni şi eliberat un an mai târziu, a spus că “Premierul Victor Ponta este nerăbădător să găsească o provocare care să îi permită să trimită trupe în R.Moldova.” Dar, premierul ar fi fost temperat de preşedintele Klaus Iohannis, care la rândul său ar fi fost convins de cancelarul Germaniei, Angela Merkel să nu facă nimic încă.”

Scenariul prezentat de Zvezda TV a provocat o reacție și la Tiraspol. Un expert militar a spus că regimul separatist condus de Evgheni Şevciuc este capabil să mobilizeze 50.000 de militari rezervişti în doar câteva zile, pentru a face faţă unui conflict cu Ucraina sau cu armata Republicii Moldova. Dar situaţia s-ar schimba în cazul unui conflict cu România, stat membru NATO.

Informaţiile vehiculate de postul Zvezda TV, aparţinând Ministerului rus al Apărării, nu au fost confirmate din nicio altă sursă.

Deocamdată niciun oficial român nu a comentat aceste informații.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS