Confidenţialitate

Un ONG construiește de la zero primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România

Asociația Dăruiește Viața construiește de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări, primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.

”Proiectul nostru a fost demarat în 2015, ca un proiect de construire a primului spital cu servicii integrate de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România. La început am gândit minimal, doar pentru o clinică cu trei etaje.

Dar cumva am simțit că va fi un proiect mai mare, întrucât certificatul de urbanism l-am luat pentru înălțimea maximă pe care ne-o permitea zona, adică 6 etaje. La acel moment Spitalul era prevăzut să cuprindă cca. 8.000 mp cu 80 de paturi – Secția Oncologie, 10 paturi – Departamentul Ambulator, 4 Camere Sterile, 1 Sală-buncăr pentru Scintigrafie, 1 Sală-buncăr pentru Radioterapie (2 aparate) și 1 Sală pentru Activități Educaționale și Recreere. Era pentru prima dată când, în România, un ONG iniția construirea unui spital de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări, cu o investiție estimată de cca. 8 milioane de euro.

Am obținut avizele și autorizația de construcție și am început lucrările. Proiectul s-a dovedit a fi într-o continuă adaptare la condițiile locale și contextuale. Astfel, datorită mobilizării fără precedent a societății civile, am extins proiectul de la 3 la 6 etaje, adăugând și un bloc operator modern, o secție de terapie intensivă, una de chirurgie și una de neurochirugie – departamente absolut necesare în tratamentul complex al copilului bolnav de cancer, fapt care va reduce semnificativ șansele apariției și purtării infecțiilor intraspitalicești dintr-o clădire în alta.

Odată cu extinderea proiectului, investiția necesară estimată s-a modificat si ea, de la 8 la 16 milioane de euro. Suprafața clădirii a fost mărită de la 8,000 mp la 12,000 mp. Am inclus un bloc operator pentru care costurile de construcție și amenajare sunt mult mai mari decât în cazul amenajării de saloane, precum și secții de terapie intensivă, chirurgie și neurochirurgie.

Peste 1.500 de companii și peste 150.000 de donatori persoane fizice s-au alăturat proiectului până în momentul de față, contribuind cu peste 8 milioane de euro. Turnarea fundației a început în luna iunie, în curtea Spitalului “Marie Curie” din București, iar campania de strângere de fonduri continuă”, explică inițiatorii poriectului.

Stadiul construcției poate fi urmărit pe blogul http://www.daruiesteviata.ro/category/blog/jurnal-de-spital/

Despre acest proiect, dar și despre cum poate fi îmbunătățit sistemul sanitar prin contribuția fiecrăuia dintre noi am aflat de la Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Dăruiește Viața, într-o ediție specială La Radio cu Andreea Esca, difuzată la începutul anului.