Confidenţialitate

Un ofițer de poliție judiciară, condamnat la 5 ani și 10 luni de închisoare pentru că a cerut o mită de 1,1 milioane de euro

5 ani și 10 luni de închisoare este pedeapsa pe care a primit-o un ofițer de poliție judiciară care a cerut și luat mită 1,1 milioane de euro. În schimbul banilor, polițistul urma să îl ajute un om de afaceri să scape de un dosar în care era urmărit penal. Decizia luată de Tribunalul București nu este definitivă.

Potrivit procurorilor DNA,  în perioada februarie-aprilie 2020, Marius Aurelian Fleancu, ofițer de poliție judicară în cadrul IGPR, Direcția de Investigare a Criminalității Economice, i-a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, suma de 1,1 milioane de euro.

Este vorba despre omul de afaceri  Bogdan Savin, proprietarul grupului de firme Ager, care era urmărit penal pentru înșelăciune. Prin intermediar, polițistul i-a transmis acestuia că dosarul în care era urmărit penal va fi clasat, iar banii vor fi împărțiți cu procurorul de caz și cu procurorul șef de secție de la Parchetul General.

Pentru a dovedi seriozitatea demersului său, polițistul i-a permis accesul compliceului său la date din dosar ce nu erau destinate publicității. Cei trei s-au întâlnit de mai multe ori în biroul omului de afaceri și la un hotel din Capitală, unde a fost negociată mita. Omul de afaceri a sesizat însă DNA, iar polițistul a fost prins când încasa mita.

Marius Aurelian Fleancu a primit 3 pedepse diferite pentru luare de mită, trafic de influență și permiterea accesului unei persoane neutorizate la informații ce nu sunt destinate publicității. Pedesele au fost contopite și a rezultat o condamnare la 5 ani și 10 luni de închisoare, decizie ce poate fi însă atacată cu recurs.

Complicele său a fost de asemenea condamnat la 4 ani de închisoare.