Un observator OSCE, eliberat de rebelii prorusi

Ceilalţi 7 rămân captivi.

Rebelii au eliberat aseară unul dintre cei 8 observatori occidentali luaţi ostatici de vineri. Ceilalţi 7 rămân captivi.

Observatorii OSCE au fost prezentaţi ieri presei, la Slaviansk, un bastion separatist în estul Ucrainei.

Nu se știe însă nimic despre cei 4 ucraineni care-i însoţeau iniţial.

Urmându-l pe liderul separatist local Viaceslav Ponomarev, cei opt bărbaţi, îmbrăcaţi în civil şi părând sănătoşi, au intrat în sala în care erau aproximativ 60 de jurnalişti. In numele observatorilor OSCE, colonelul german Axel Schneider a spus că prezenţa lor la Slaviansk este un instrument politic pentru cei care iau decizii în regiune. ‘Se vor servi de ea în negocieri’, a adăugat Schneider.

Primarul autoproclamat al oraşului Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a declarat că observatorii OSCE sunt ‘prizonieri de război’.

‘În oraşul nostru, care se află în stare de război, orice membru al vreunui personal militar care nu are permisiunea noastră este considerat prizonier de război’, a spus Ponomarev, care purta un pistol la centură şi era escortat de două gărzi de corp.

Colonelul Schneider a reluat în parte afirmaţiile lui Ponomarev, dând asigurări că observatorii ‘sunt sănătoşi’, fără să fie însă posibilă verificarea verificităţii acestor declaraţii.

Serviciile ucrainene de securitate anunțau sâmbătă că observatorii OSCE sunt deţinuţi în condiţii ‘inumane’ şi că unul dintre ei are nevoie de ajutor medical, pe care rebelii i l-au refuzat.

În mâinile activiştilor proruşi din oraşul Gorlovka, aflat tot în regiunea Doneţk, au căzut şi 3 agenţi speciali, membri ai unităţii tactice de asalt a forţelor ucrainene de securitate.

Separatiştii din acest oraş au prezentat imagini cu prizonierii care au răni şi sunt legaţi la mâini şi la ochi. Ei susțin că cei trei ofițeri ucraineni – un colonel, un comandant şi un căpitan – urmau să-l răpească pe liderul separatiştilor din Gorlovka.